Drevni kineski rock’n’roll

Svaka regija Kine ima svoj stil muzike, kazališta i kazališta sjene. Iz provincije Shaanxi potječe Lao Qiang, tradicija živahne, ritmičke, energične narodne pjesme i pripovijedanja, nazvano “drevni kineski rock ‘n’roll”. Lokalna legenda kaže da Lao Qiang potječe od pjesama lađara sa Žute rijeke koji su prije dvije tisuće godina prenosili žito iz Carskih žitnica do glavnog grada Zapadnog Hana.

Originalna narodna muzika brojnih zemalja, koja se stoljećoma svirala u lokalnim selima, nedavno se pojavila u dramama, filmovima, na internetskim portalima poput Mummy’s Gold online casino i ostalim globalnim medijima. Tako je osim popularnosti unutar teritorija Kine, i Lao Qiang počeo polako privlačiti internacionalnu pozornost.

Drevni kineski rock’n’roll u New Yorku

Grupa kineskih svirača na luli, Huayin Shadow Puppet, koja se sastoji od zemljoradnika iz okruga Huayin, odsvirala je rijetko poznatu kinesku narodnu glazbu pod nazivom “Lao Qiang”, što se može prevesti kao “Stara melodija”, u prostorijama njujorškog Društva za etičku kulturu.

Zemljoradnička grupa virtuoza na luli trenutno se nalazi na turneji po Americi, a nastupat će u Bostonu, Clevelandu, Los Angelesu, New Yorku i Washingtonu. Od prvog trenutka nastupa grupe, narodni muzičari su bili stopostotno posvećeni savršenoj izvedbi, dajući od sebe maksimum energije i strasti.

Stara melodija je vrlo sofisticirana, no ima snagu rock glazbe, a glazbenici su majstori sviranja na luli, koja zahtjeva puno tehničke vještine, baš kao i jedinstveni udarački instrument grupe – dugačka drvena klupa u koju se udara drvenom kockom.

Klupa je donešena ravno iz doma muzičara u Kini, a koristi se skupa s raznim drugim kineskim narodnim muzičkim instrumentima poput yuequina (instrumenta s četiri žice nalik bendžu), erhua, lutnje i gusala, kako bi oživjela melodiju te slikovito prenijela način ruralnog života kroz zvukove koji se rijetko kada čuju na Zapadu.

Dio ove glazbe je visokotonsko pjevanje, koje je popraćeno glazbom dinamičnog ritma odsviranom na tradicionalim kineskim instrumentima. Tradicija nalaže da glazbenici Lao Qiang sviraju kao muzička pratnja lutkaru koji pripovijeda priče sakriven iza paravana.