Nije teško izabrati pravi instrument za početnike: klavir, jedan od najsvestranijih muzičkih instrumenata, omiljen je već generacijama.

Klavir

Klavir je izvrstan instrument za početnike, jer zahtijeva minimalan napor kako bi proizveo ugodan zvuk. Osim toga, tipke koje sviraju određene note raspoređene su uvijek na isti način, pa je lako naučiti raspored nota i početi svirati.

Pijanisti-početnici bi trebali imati kvalitetan instrument na raspolaganju: baš kao što ne bismo poslali malog nogometaša da trenira nogomet u jeftinim papučama, na njegov prvi trening ne bismo ga poslali ni u profesionalnim nogometaškim tenisicama u vrijednosti od nekoliko tisuća kuna.

Jednako tako, početnici za klavirom bi trebali raspolagati kvalitetnim instrumentom na kojem mogu s ugodnošću naučiti svirati, no možda im nije potreban koncertni klavir.

Kućni instrument s tipkama

Postoje tri osnovne kategorije klavirskih instrumenata:

  • akustični klavir – najveći i najskuplji instrument, koji je ujedno i najbolji za razvijanje pijanističke vještine
  • digitalni klavir – manji, jeftiniji instrument koji dostojno imitira zvuk i osjećaj akustičnog instrumenta
  • električna klavijatura – najjeftinija opcija, koja ujedno tehnički najviše ograničava pijanista-početnika

Akustični klavir

Kvalitetan akustički klavir proizvodi zvuk korištenjem stvarnih žica i stvarnog drveta – nešto što ni najbolji digitalni klavir ne može oponašati. Studenti bi trebali čim prije doći u priliku da vježbaju s instrumentom koji ima takvu finoću muzičke reaktivnosti. No, akustični klaviri su skupi – obično se cijena uspravnih klavira kreće od 25 do 50 tisuća kuna.

Digitalni klavir

Digitalni klaviri su napravljeni tako da što više nalikuju i zvuče kao akustični klaviri. Tipke imaju otpornost na dodir, kako bi simulirale težinu pravih tipki. Osjetljive su na brzinu i pritisak, kako bi mogle proizvesti glasniji ili tiši zvuk (piano i forte). Obično su preinstalirani na konzolama, te su manji i jeftiniji od uspravnog klavira – cijena im se kreće od 7 do 15 tisuća kuna.

Elektronska klavijatura

Elektronska klavijatura je najpristupačniji instrument za početnika, ali i najmanje idealan za učenje sviranja, te bi ga čak trebalo i izbjegavati – svakako bi bilo bolje početi svirati barem na digitalnom klaviru.