Bez obzira na broj godina, bilo da se radi o maloj djeci ili odraslim ljudima, mnogi od nas htjeli bi naučiti svirati neki muzički instrument. No ponekad nije lako odlučiti koji instrument odabrati za početak, jer je potrebno uzeti u obzir veliki broj različitih faktora, kao što su raspon nota, kvaliteta zvuka, pa čak i koje su fizičke sposobnosti potrebne kako bi se sviralo određeni instrument.

Ovo su neki od najboljih instrumenata kad su početnici u pitanju:

Violina

Violinu je poprilično lako naučiti svirati, pa je stoga odličan instrument za početnike. Prilikom sviranja potrebno je pokretati samo jednu, a ne obje ruke, dok je veličina instrumenta prilagodljiva korisniku.

Prilikom kupovanja nove violine preporučuje se odrediti budget s kojim se raspolaže. Kvalitetne violine moguće je naći već od oko par tisuća kuna pa naviše, ovisno o proizvođačkoj kući. Potrebno je imati na umu da se gudalo za violinu te prenosna kutija kupuju zasebno, što također treba uračunati u budget. Na taj način moguće je suziti izbor na instrumente koji su dostupni.

Osim cijene, potrebno je razmotriti i kvalitetu instrumenta, jer nitko ne želi da ga se navuče na kupnju proizvoda niske kvalitete po visokoj cijeni. Stoga je potrebno provjeriti sklop i strukturu instrumenta: kvalitetna violina ne bi trebala izgledati iskrivljeno, niti škripiti pod pritiskom.

Novi ili korišteni instrument: korištena violina može biti najbolji izbor za one kojima prihodi ne dopuštaju kupovinu novog instrumenta. No potrebno je dobro provjeriti violinu koja se kupuje, kako bi se uvjerili da je u dobrom stanju.

Violine se proizvode u raznim veličinama, a veličine violina za djecu kreću se od 3/4, preko 1/2, 1/4, 1/8, 1/10, 1/16 do 1/32.

Veličina violine treba odgovarati dužini lijeve ruke svirača od vrata do zgloba, ili dužini lijeve ruke od vrata do središta dlana. Dužina od vrata do zgloba je najudobnija veličina za učenika.