Interaktivna skulptura od muzičkih instrumenata

Imate li možda kakve stare muzičke instrumente koje više ne koristite i koji samo zauzimaju prostor? U tom slučaju, mogli biste biti od pomoći Benjaminu Clarku, Novozelanđaninu koji izrađuje skulpturu od dijelova starih instrumenata kao donaciju za lokalni Centar muzičke umjetnosti.

Centar muzičke umjetnosti u Nelsonu je institucija u kojoj je moguće naučiti svirati glazbu, vježbati te izvoditi ju individualno ili grupno. Ujedno je i koncertni centar s vlastitim auditorijem, koji se može pohvaliti odličnom akustikom.

Clark je rekao da su mu potrebni pretežito limeni ili drveni instrumenti, kako bi napravio interaktivno umjetničko djelo od gotovo dva metra dužine. Na ideju je došao kad je direktor Centra muzičke umjetnosti naišao na njegovu trgovinu te su počeli pričati o muzičkim instrumentima. Oduvijek je pronalazio nadahnuće u glazbi, a sada bi htio iskoristiti ovu priliku kako bi napravio skulpturu.

Iako je dobio već nekoliko donacija s popriličnim brojem starih instrumenata, trenutno čeka da dobije dovoljno instrumenata kako bi počeo projektirati svoje djelo. Očekuje da će mu trebati dijelovi od oko stotinu starih muzičkih instrumenata, a prije nego što započne s izradom, mora znati s čime sve raspolaže.

Njegova trenutna ideja je da svede količinu lemljenja na minimum, te da ostatak dijelova spoji ljepilom i čavlima, a da cijeli proces bude odrađen ispred trgovine kako bi prolaznici mogli gledati što se događa.

Clarkova namjera je da reciklira što je više moguće dijelova instrumenata, no razumno je očekivati da će neki dijelovi ipak završiti na otpadu. Ovisno o izgledu završenog djela, skulptura će biti postavljena u frontalnom dijelu Centra. S obzirom da će ovo umjetničko djelo biti interaktivno, posjetitelji će moći svirati na njemu. Smisao cijele instalacije jest da se promijeni percepcija posjetitelja, koji očekuju da će u Centru muzičke umjetnosti sjesti i pasivno slušati koncert. Nova umjetnička instalacija navest će posjetitelje da sami stvaraju svoju muziku.