Izvještaj o tržištu muzičkih instrumenata za 2018

Izvještaj koji donosi Radiant Insights za 2018-tu godinu fokusira se na pregled tržišta muzičkih instrumenata, prilike za rast, razvojne trendove i prognoze.

S obzirom na globalno povećanje upotrebe muzičkih instrumenata, vrsta u prodaji te njihove primjene, procjenjuje se da će i stopa prodaje na tržištu muzičkih instrumenata nastaviti rasti.

Muzički instrumenti su svi oni uređaji kojima se proizvodi zvuk muzike. Materijali od kojih se najčešće izrađuju su žica, metal i drvo. Gitara, klavijatura, klavir, udaraljke i puhački instrumenti su najčešće korišteni muzički instrumenti.

Faktori koji utječu na porast tržišta muzičkih instrumenata su:

  • Porast broja muzičkih grupa koje aktivno sviraju;
  • porast muzičkih koncerata;
  • porast reality emisija, te
  • povećanje prihvaćanja profesije muzičara kao punopravne životne karijere kod mlađih generacija.

Tržište muzičkih instrumenata moguće je analizirati prema vrsti instrumenta, korištenju instrumenta te zemljopisnoj rasprostranjenosti:

  • Vrsta instrumenata – oprema za DJ-eve, muzički sintensajzeri, žičani instrumenti, klaviri, udarački instrumenti, klavijature, puhački instrumenti;
  • Vrsta primjene – poslovni događaji, korištenje instrumenta u osobnom životu, muzička proizvodnja.
  • Zemljopisna rasprostranjenost – Sjeverna Amerika, Južna Amerika, Japan, Srednji Istok i Afrika, zapadna Europa, Azija te istočna Europa.

Najveći udio na tržištu muzičkih instrumenata godine 2015-te imala je Sjeverna Amerika, a taj trend vodstva i dalje traje, te se predviđa da će ostati neizmijenjen i u bliskoj budućnosti. Čimbenici koji pridonose ovom porastu prodaje su povećanje broja plesnih klubova i lokala, visoka potražnja za muzičkim koncertima te porast broja popularnih muzičara i pjevača.

Najveći proizvođači muzičkih instrumenata

Ključni proizvođači muzičkih instrumenata, koji najviše pridonose jakom porastu prodaje na tržištu muzičkih instrumenta, su slijedeće muzičke korporacije:

Fender, Casio, Cort, Korg, Basses, Yamaha, Gibson Guitars QRS Music, Pearl, Tama, Steinway Musical Instruments, Paiste Cymbals, Zildjian Cymbals, ESP, CF Martin, Tama, Roland, Sonor, Kawai, Pluto, QRS Music, Tristar, Steinway, Granada, Mapex and Ibanez.

Vodeće kompanije na tržištu muzičkih instrumenata se udružuju u zajedničko poduzetništvo, kako bi što više pojačali širenje tržišta.