Vještina sviranja glazbenog instrumenta neprocjenjiv je dar svakom ljudskom životu; bilo da svirate cijeli život ili tek počinjete svirati, muzika vam širom otvara vrata k umjetnosti, ali i društvenoj popularnosti.

Ovdje donosimo listu najpopularnijih instrumenata, koja vam možda može biti od pomoći pri biranju savršenog muzičkog instrumenta. Instrumenti su pozicionirani prema različitim čimbenicima, kao što su: tehnička zahtjevnost pri sviranju, cijena, prilagodljivost, te koje mogućnosti pruža za ostvarivanja muzičke karijere. Koji instrument želite svirati?

Šest najpopularnijih instrumenata

1 – Klavir

Možda bi vas mogao iznenaditi kao najpopularniji instrument, no klavir je vjerojatno instrument koji pruža najviše mogućnosti pri sviranju. Koristi se za sviranje u svim muzičkim pravcima i može svirati s drugim instrumentima ili kao solist. Kako bi se savladala vještina sviranja klavira potrebna je strpljivost i odlučnost, no kad jednom počnete sa sigurnošću svirati klavir, možete se odvažiti i na pijanističku karijeru.

2 – Gitara

Gitara je prvi idući izbor nakon klavira jer ima širok raspon primjenjivosti, cijena joj je prihvatljiva, a moguće ju je svirati i solo i u grupi. Iako je klavir popularan instrument već stoljećima, popularnost rock i pop glazbe pridonijela je i popularnosti gitare. Možete svirati akustičnu, električnu ili bas gitaru.

3 – Violina

Violina je treći instrument na našoj listi. Često se koristi u klasičnoj glazbi, no važna je i za ostale vrste muzike. Poprilično ju je jednostavno naučiti svirati, a u prodaji se nalazi u nekoliko različitih veličina, što ju čini odličnim instrumentom za djecu.

4 – Bubnjevi

Iako suživot s bubnjarem-početnikom nije lagan, bubnjevi su visoko na našoj ljestvici popularnih instrumenata. Na tržištu postoji široka ponuda modela bubnjeva, a nešto manje buke moguće je proizvesti sviranjem električnih bubnjeva.

5 – Saksofon

Saksofon se obično vezuje za jazz i jedan je od najpopularnijih instrumenata za sviranje uopće. Postoje razni oblici i veličine saksofona, a saksofonisti su često traženi u svim orkestrima, od školskih do profesionalnih.