Još o klavijaturama

Kao što je već objašnjeno, klavir ili klavijature također se ubrajaju u osnovne instrumente koji su potrebni za jednu rock grupu.

Pri kupnji klavijatura prikladnih za vašu grupu potrebno je prije svega razmisliti o dužini klavijature i broju tipki. Ako se radi o profesionalnoj klavijaturi, potrebno je izabrati instrument s 88 tipki, jer bi za rock muziku mogao biti potreban zvuk sličan pravom klaviru.

Stoga je potrebno potražiti klavijaturu s otežanim tipkama, koja ima dinamičan efekt na zvuk. Jedno od glavnih obilježja rock glazbe jest različitost zvukova koji ga čine i definiraju, pa je stoga prikladan sintesajzer najbolji izbor za svestranost i kreativnost klavijaturista.

Mikrofon

Kvaliteta vašeg mikrofona utječe na kvalitetu zvuka rock grupe. Preporučuje se investirati u najbolji mogući mikrofon za instrumente prisutne u grupi, držeći na umu da se mikrofoni razlikuju po izradi i izvedbi.

Ne postoji fiksan raspon frekvencija unutar kojih se svira rock glazba: konstantna promjena ritma omogućuje mijenjanje frekvencije, a kako bi se nosili s tim promjenama, potrebno je raspolagati s mikrofonom koji može pokriti potrebni raspon frekvencija. Dobra opcija za vašeg glavnog pjevača bio bi mikrofon s rasponom frekvencija od 80 Hz do 15 KHz. Instrumenti koji se koriste za snimanje uglavnom su uvijek kompatibilni s mikrofonima.

Mikrofoni s frekvencijama koje se kreću od 50Hz prikladni su za bubnjeve, dok mikrofon za bas gitaru treba imati nižu vrijednost frekvencija, već od 30 Hz. Još jedan bitna karakteristika kod odabira mikrofona je osjetljivost na zvuk – potrebno je odabrati mikrofon koji može uhvatiti najniže odsvirane note. Naravno, ako se radi o hard rocku, gotovo svaki mikrofon će biti prikladan, jer je muzika dovoljno “bučna” da ju mikrofon uhvati.

Sklopka za umanjenje basova je jedna od korisnih opcija koju bi mikrofon za rock grupu trebao imati. Ovo svojstvo pomaže pri prilagođavanju raspona frekvencije, smanjujući ga ili povećavajući ovisno o potrebi, čime se postiže jasniji zvuk i sprječava distorzija tijekom izvedbe.