Rock ‘n Roll je bez sumnje najpopularnija vrsta muzike. Pokriva raspon od punk rock-a do heavy metala, te se i dalje nastavlja razvijati. Nijedna druga vrsta muzike ne može se usporediti s raznovrsnošću rock n’ rolla.

Muzika je svakako ugodnija za slušanje, ukoliko je odsvirana savršenim ritmom. A to je pak jedino moguće onda, kad imate strastvenu skupinu koja se punim srcem želi posvetiti sviranju. Važno je, stoga, znati koji su instrumenti potrebni kako bi se oformila rock grupa. Ovdje donosimo pregled osnovnih instrumenata potrebnih za sviranje rock ‘n rolla.

Sedam osnovnih instrumenata za sviranje rock ‘n rolla

  • Električna gitara
  • Akustična gitara
  • Bas gitara
  • Bubnjevi
  • Klavijature
  • Mikrofon
  • Violina

Električna gitara

Električna gitara ima posve drugačiju građu od obične, akustične gitare. Električna gitara ima čvrsto tijelo, za razliku od šupljeg tijela akustične gitare. Korištenjem pojačala, električne gitare proizvode zvuk koji nadmašuje zvuk akustične ili bas gitare. Također ju je moguće spojiti na običan pickup.

Rock melodiju jednostavno nije moguće odsvirati bez električne gitare. Obično se preporučuje odabrati električnu gitaru koju je lako nositi i naštimati, pogotovo ako se koristi za izvedbu na dužim koncertima.

Prije kupnje električne gitare, potrebno je znati nekoliko stvari. Prije svega, potrebno je proučiti vrstu pickupa i električnih pomagala koji su potrebni. Korištenje pickupa omogućuje gitaristu da eksperimentira različitim zvučnim efektima. Vrsta pickupova zvana “hamburger” prikladna je opcija za grupu koja svira heavy metal i pop rock. Ovi pickupovi sastoje se većinom od dva pojedinačna navoja koji su montirani serijski.

Još jedna karakteristika koju treba uzeti u obzir kod izbora električne gitare jest mijenjanje pickupova. To je odlučujući faktor kod pozicioniranja pickupova na gitari i ima važan utjecaj na zvuk gitare.

Idući element koji je potrebno poznavati, kako bi se pravilno odabrala gitara, jest vrsta mosta. Način na koji se može svirati gitara, kao i njen zvuk, ovise o mostu. Preporučuje se izabrati most koji omogućuje preciznu intonaciju žica, kao i mogućnost podešavanja visine.