Osim električne gitare, instrumenti koji su potrebni za formiranje rock grupe su također i akustična i bas gitara.

U oba slučaja, radi se o instrumentima koji su dio ritam sekcije, a njihovi oblici utječu na zvuk koji proizvode. Za razliku od električne i bas gitare, akustična gitara ima tu prednost da ju nije potrebno spajati na pojačivače kako bi proizvela zvuk – njeno šuplje tijelo, napravljeno od drveta, rezonira i amplificira zvukove njenih čeličnih žica.

Bubnjevi

Bubnjevi se, kao i gitare, rade od drveta, čija kvaliteta utječe na proizvedeni zvuk – poznato je, primjerice, da drvo breze proizvodi naročito jak zvuk.

Set bubnjeva uvijek mora uključivati i sjedalicu, na kojoj sjedi bubnjar dok svira. Sjedalo bi trebalo biti postavljeno i trebalo bi biti moguće podešavati mu visinu, kako bi bubnjar mogao zauzeti što ugodniji i što ergonomskiji položaj. Cimbali i činele su također osnovni elementi bubnjarskog seta.

Neki od vrhunskih bubnjara, kao što je neusporedivi Neil Peart, imaju ogroman set bubnjeva. Dok svira, Peart je doslovno blokiran bubnjevima sa svih strana. Neki pak preferiraju svirati na osnovnom setu sa pet dijelova.

Važno je izabrati pravi snare bubanj

Pri odabiru snare bubnja potrebno je znati da se izrađuju od drveta, ali i od čelika. Izbor materijala ovisi o zvuku koji želite dobiti. S obzirom na to da su snare bubnjevi dijelovi seta koji povezuju ritam gitara s ritmom seta bubnjeva.

Naravno, potrebno je izabrati i dobre palice za bubnjeve. Dužina palica ovisi, u određenoj mjeri, o veličini seta bubnjeva na kojem se svira. Naravno, odabir seta bubnjeva u konačnici ovisi o bubnjaru grupe i njegovoj vještini sviranja.

Klavir ili klavijature

Klavir ili klavijature spadaju u osnovne instrumente, na kojima je moguće svirati i ritmički i melodijski dio muzike. Ovisno o prirodi muzike koja se svira, moguće je izabrati više vrsta modela. Na primjer, ako grupa svira klasičan rock, odabir bi trebao pasti na klavir. Slično tome, elektronička klavijatura ili sintesajzer prikladan su izbor za pop rock ili metal.