Ministarstvo obrane Australije svira kisele note

Ministarstvo obrane Australije uložilo je više od 2 milijuna AUD na kupovanje muzičkih instrumenata koje se, očigledno, otelo kontroli. Iako u vojnim snagama Australije fiksno radi svega 300 muzičara, kontrola troškova otkrila je da su oni sada opremljeni ručno-rađenim flautama, gajdama i puhačkim instrumentima koji pojedinačno koštaju više od 10 tisuća AUD.

Australska javnost zapanjena je troškom i pomanjkanjem transparentnosti državnih organa: od 2007. , australske obrambene snage potrošile su barem 4 milijuna AUD na muziku, od čega je pola milijuna potrošeno na stavke koje opisane samo kao “muzički instrumenti”.

Revizori su otpisali kao “netočne” stavke računovodstva Ministarstva obrane, a Ministrica obrane Marise Payne zatražila je novu reviziju kupnje muzičkih instrumenata. Smatra se da su dokumenti neprikladni te nedostaju informacije o datumima i iznosima ugovora, kao i o načinu nabavke.

Istovremeno je pokrenuta i novinarska hajka, pa je australski The Sun-Herald intervjuirao nekolicinu dobavljača muzičkih instrumenata Ministarstva obrane, koji su izjavili da je nivo opreme koje je Ministarstvo kupovalo od njih bio jednak instrumentima koje kupuju simfonijski orkestri Melbournea i Sydneya.

Kisele note

Neki od individualnih troškova koje je otkrio the Sun-Herald su slijedeći:

  • Flauta po cijeni od 25 tisuća AUD – nabava flaute Burkart koja je kupljena da zamijeni 20 godina staru flautu;
  • Tenor trombon s opremom – Ministarstvo obrane potrošilo je 49 tisuća AUD za nabavu 10 trombona s opremom, uključujući piske i kutije;
  • Francuski rog s opremom – za 10 francuskih rogova s pripadajućom opremom, uključujući piske i kutije, Ministarstvo obrane potrošilo je gotovo 115 tisuća AUD;

Glasnovornik Ministarstva izjavio je da su u tijeku kontrole protokola nabave muzičkih instrumenata, kako bi se osigurao koordiniran pristup koji garantira povrat vrijednosti za uloženi novac. Također je istaknuo da su muzičari snaga obrane opremljeni instrumentima profesionalne kvalitete, kako bi što bolje izvršavali svoje obaveze. Očekuje se da će vijek trajanja instrumenata biti od 15 do 20 godina, tijekom profesionalnih izvedbi.