Muzej pravljenja muzike

Smješten u kalifornijskom Carlsbadu, sjeverno od San Diega, Muzej pravljenja muzike opisuje se kao jedini muzej na svijetu koji se fokusira na ekosistem sviranja muzike od 1890. do danas. Koristi povijest muzičkih instrumenata i proizvoda – od izuma preko kreiranja do prodavanja – te ilustrira načine na koji muzički instrumenti utječu na kulturu i povezuju ljudske živote.

Muzej je smješten u prostorima sjedišta Internacionalnog udruženja za muzičke proizvode, koje opskrbljuje globalnu industriju muzičkih proizvoda. Aktivnosti Muzeja prilika su da se uveliča povijest industrije muzičkih proizvoda te utjecaj koji je ona imala na popularnu kulturu i na ljudske živote. Želja mu je povezati posjetitelje s muzikom koja se izvodi uživo, te dati im priliku i da sami sudjeluju u toj izvedbi. Na taj način moguće je proučiti odnose između ljudi, njihovih razloga za sviranje te instrumenata i muzike koja se u toj interakciji stvara.

Prvi predsjednik Muzeja pravljenja muzike bio je Henry Steinway, pra-praunuk Heinricha Steinweiga, koji je počeo praviti instrumente u kuhinji svog doma u Njemačkoj, te osnovao tvrtku za izradu klalvira Steinway & Sons.

Kolekcija Muzeja

Posjetitelji Muzeja mogu proći kroz niz galerija kako bi pogledali opsežnu kolekciju instrumenata koji potječu još iz kasnih 1890-tih godina. Uz to mogu slušati poznate melodije s audio i video snimaka, pogledati rekonstrukciju starinskog dućana muzičkim instrumentima te imati izravnu priliku da dotaknu i zasviraju razne instrumente.

Povijest o kojoj pričaju eksponati Muzeja dio je puno šire ljudske povijesti; njegova priča pripovijeda o tome kako je industrija muzičkih proizvoda opskrbila svijet instrumentima, proizvodima i opremom koja je potrebna kako bi se svirala muzika.

Mnogi eksponati imaju svoju vlastitu, fascinantnu povijest. Jedan panel objašnjava način na koji klavirski tehničar ugađa, regulira i obnavlja ovaj instrument kako bi postigao najčišći zvuk koji je u stanju proizvesti. Posjetitelji također mogu istražiti način na koji tipke mehanički proizvode zvuk proučavanjem izloška funkcija tipke.