Gotovo svaki slavni muzičar svirao je klavir, violinu, gitaru ili bubnjeve. No, osim tih “mainstream” instrumenata, postoje i čudni, neobični instrumenti koji su korišteni u povijesti ljudske glazbe. Muzika potiče ljudsku kreativnost da koristi predmete oko sebe kako bi proizvela ugodan zvuk koji će potaknuti i izraziti ljudske emocije.

Muzičke čaše

Muzičke čaše su instrument izmišljen još u 15. stoljeću: inspiriran metalnim šalicama ili azijskim metalnim zdjelama, talijanski glazbeni teoretičar Franchino Gafori prvi je predložio model notnih staklenih čaša u svom djelu “Musica theoretica” iz 1492. godine.

Kasnijih godina koncept muzičkih čaša se pojavljivao i nestajao, sve dok nisu došle u modu sredinom 18. stoljeća i počele se koristiti kao koncertni instrumenti. Svirale su se na način da bi svirač vlažnim prstima prelazio po rubu čaša napunjenih vodom te poredanih po veličini, kako bi se dobila notna ljestvica.

U svom knjižničnom katalogu, Thomas Jefferson je citirao pamflet pod nazivom “Upute za sviranje na muzičkim čašama; kako bi svaka osoba koja ima i najmanje znanje glazbe, ili barem dobro uho za glazbu, bila u stanju svirati na njima već nakon nekoliko dana, ako ne i sati.” Iako nije kupio taj pamflet, niti postoje zapisi da je posjedovao muzičke čaše ili neki drugi sličan izum, Jefferson je pokazivao izuzetan interes za ovu temu.

Do 1760. muzičke čaše privukle su pozornost američkog znanstvenika i filozofa Benjamina Franklina, koji ih je preoblikovao u efikasniji instrument s više glasova, koji je nazvao armonica. Danas se taj instrument zove staklena harmonika. Instrument je odmah postao popularan – za njega su napisani Mozartov “Adagio und Rondo” K 617, kao i “Adagio für Harmonika” K 356, a oba djela su odsvirana na tom instrumentu 1791. godine.

Posljednji koji je pisao muzičke kompozicije za ovaj instrument bio je francuski kompozitor Hector Berlioz. Za svoju orkestralnu fantaziju inspiriranu Shakespeareovim djelom “Oluja”, Berlioz 1830. godine koristi muzičke čaše. Svega deset godina kasnije, muzičke čaše zamijenjene su instrumentima s piskom.