U Beču je 1998. godine osnovan vrlo poseban orkestar koji za svoju muzičku inspiraciju koristi posve neuobičajene instrumente – svježe povrće. Glavni cilj njihovog muzičkog istraživanja je beskonačna složenost zvukova svakodnevnog života, no svoju pozornost obraćaju i na hranu općenito, a naročito na povrće.

Članovi Povrtnog Orkestra sami izrađuju svoje instrumente isključivo od povrća: od svježih, kao i od osušenih biljnih tvari kao što su mrkva, poriluk, korijen celera, artičoke, sušena kora tikve i luka. Svi ti sastojci koriste se za izradu organskih instrumenata i proizvođača zvuka, koji se obično mogu koristiti samo u trajanju od jednog koncerta ili jednog dana provedenog u studiju. Osim povrća, koriste se razna pomagala, kao što su bušilice ili playeri, kako bi se proizveo niz neobičnih zvukova te dodala neočekivana tekstura odsviranoj muzici.

Organski zvukovi

Zvukovi koji proizvode povrtni instrumenti su nevjerojatno složeni: jasni i pucketavi, vriskavi i jaki, mračni i hipnotični – ovi zvukovi čine skup posve raznovrsnih zvučnih bisera i čudnih, nepoznatih zvukova, čije organsko podrijetlo nije uvijek jasno prepoznatljivo.

Članovi orkestra tvrde da je njihov izbor posve ekološki te da njihov način izrade instrumenata nije konzumerističko bacanje jestivih biljnih proizvoda. Smatraju da njihovi instrumenti uzrokuju neusporedivo manje problema od tradicionalnih muzičkih instrumenata, te da je za njihovu proizvodnju potrebno puno manje sredstava i energije, a uz to su i bio-razgradivi.

Pri izradi uvijek novih instrumenata, koji se perfekcioniraju prilikom svake izvedbe, članovi orkestra koriste bušilice, oštre noževe i ostali kuhinjski pribor. Stoga je moguće govoriti o i evoluciji usavršavanja postojećih modela, a ne samo o izradi novih varijanti instrumenata.

Višak povrća koji ostaje nakon izrade instrumenata koristi se za pripremu povrtne juhe, koja se poslužuje publici nakon koncerta, a svi nejestivi dijelovi odlažu se u organski otpad.

Povrtni orkestar aktivan je i politički – planiraju odsvirati dobrotvorni koncert za radnike na plantažama povrća u južnoj Španjolskoj, gdje se proizvodi većina povrća koje koriste za sviranje, i gdje radnici rade u posve nehumanim uvjetima.