Rekordna cijena za Rostropovicheve instrumente

Tri violončela koja su nekoć pripadala velikom violončelistu i dirigentu Mstislavu Rostropoviču prodani su ovaj tjedan pri aukcijskoj kući Sotheby’s, a dva od tri su postigla rekordnu cijenu.

Sotheby’s je pokrenuo aukcijsku prodaju privatne kolekcije velikog sovjetskog i ruskog violončelista i dirigenta, Mstislava Rostropoviča i njegove supruge, Galine Višnjevskaje, koja je bila glavna soprano pjevačica moskovskog kazališta Boljšoj.

Tri violončela iz Rostropovičeve privatne kolekcije ponuđena su na prodaju, uključujući i violončelo iz 1783. godine, koji je napravio talijanski graditelj glazbala Guadagnini. Rostropovič je kupio ovaj violončelo 2000. godine, samo sedam godina prije svoje smrti. Kad je instrument bio donesen u Rostropovičev pariški stan, veliki violončelist je vrlo kratko isprobao žice prije nego što se odlučio na kupnju.

Prvi put da su osobni instrumenti velikog maestra ponuđeni na prodaju

Rostropovič je oduvijek želio posjedovati violončelo čiji je graditelj Guadagnini. Sa samo 18 godina osvojio je zlatnu medalju na prvom natjecanju u Sovjetskom Savezu, a svoj je uspjeh pripisao upravo Guadagninijevom violončelu na kojem je tom prilikom svirao.

Nakon što je 1974. godine napustio Rusiju, Rostropovič je odnio taj violončelo graditelju glazbala u Švicarskoj, koji je izjavio da je instrument krivotvoren i da nema nikakve poveznice sa Guadagninijem. Rostropovič se, rastužen tim saznanjem, zakleo da će jednog dana posjedovati originalni Guadagninijev violončelo.

Guadagninijev violončelo postigao je cijenu od gotovo dva milijuna funti, dok je violončelo kojeg je izradio Santo Serafin prodan za otprilike šesto tisuća funti. Radi se o najvišim cijenama ikad postignutim za glazbala tih graditelja. Treći violončelo, čiji je graditelj Guidanti, nije prodan.

Sotheby’s je pozvao violončelista Sheku Kanneh-Masona, koji je svirao na kraljevskom vjenčanju Vojvode i Vojvotkinje od Sussexa, da zasvira na instrumentima ponuđenim na prodaju. Kanneh-Mason izjavio je da mu je izuzetno iskustvo svirati na instrumentu kojeg je posjedovao i svirao netko kome se toliko divi, kao što je Rostropovič, te da je slavni violončelist imao velik utjecaj na njegov osobni izražaj.